понедельник, 14 ноября 2016 г.

Різноманітність рослин на Землі





Квіткові
        Представники цього виду поширені майже скрізь на земній кулі: у лісах, на полях і луках, у садах, на водоймах і у горах. Вони займають панівне становище. 
        Всі квіткові рослини мають корінь, стебло, листки, квітки, плоди з насінням. Серед них є дерева, кущі, трав'янисті рослини. 
        Квіт­кові рослини виділяють кисень, необхідний для життя, а також накопичують у своїх плодах поживні речовини, які вживають тварини і люди. Квіткові рослини найпоширеніші на Землі.
     

Хвойні
     Хвойні рослини — це відомі вам ялина, сосна, ялівець. Це переважно дерева або кущі. Трав'янистих хвойних рослин у природі не існує.
     Хвойні  мають корінь, стебло, листки-хвоїнки, схожі на голки. Квітів і плодів немає. Розмножуються хвойні насінням, яке дозріває в шишках.
     Деревина хвойних є цінним будівельним матеріалом. У хвойних і мішаних лісах корисне цілюще повітря. Насіння хвойних вживають у їжу, а хвоя має лікарські властивості.


                   
          Ялина                               Ялівець                         Сосна

Папороті
     Папороті можна легко впізнати за гарним листям, схожим на великі пера. Крім листків, у папороті є коріння і стебло. Квіток, плодів і насіння у них немає. Розмножуються папороті за допомогою спор, що утворюються на нижній стороні листка. Зростають у лісах, на затінених галявинах.
        Різні види папоротей споживають тварини. Люди використовують папороть для отримання ліків, для озеленення парків, кімнат. 

      
Хвощі
    Хвощі багаторічні трав’янисті рослини. Мають корінь, стебло, листки. Квіток, плодів і насіння хвощі не мають. Розмножуються вони, як і папороті, спорами, що утворюються у спороносних колосках. Хвощі зростають у лісах, на полях, луках. 
        Використовуються для виготовлення ліків, для отримання сіро-жовтої фарби. Можуть бути отруйними.


                

Мохи
        Мохи — невеличкі рослини, що підносяться лише на кілька сантиметрів над землею або стеляться по її поверхні.
Мохи зростають у вологих місцях; у лісах, на болотах, стовбурах дерев, камінні. 

        У них є дрібні листки, які густо вкривають стеблоКореня, квітки і насіння немає. На верхівці стебла мохів є коробочка, в якій утворюються дрібні коричневі спори. Коли вони дозрівають, то висипаються з коробочок, потрапляючи на вологий ґрунт, проростають й утворюють нові рослини.
        Мохи можуть утворювати суцільні зелені покриття, які сприяють зволоженню грунту. Використовується у медицині.
                          
                               
        Сфагнум                                                       Зозулин льон
Водорості 
      Водорості це група найдавніших рослин, які з’явились на планеті у водоймах. Вони не мають справжніх органів: кореня, стебла, листків, квіток, плодів з насінням. Їх тіла нагадують кульки, нитки, стрічки, пластинки, кущики. Мають зелене, буре, червоне забарвлення. Серед водоростей є такі маленькі, що їх можна побачити лише за допомогою мікроскопа. 
      Водоростей у морях і океанах дуже багато. Вони постачають нашій планеті кисень, який виробляють у процесі живлення. Він розчиняється у воді, ним дихають всі рослини і тварини водойм, а також виділяється у повітря, і ним дихають усі живі організми. Водорості – цінний корм для мешканців водойм.
    

           
       
              Ламінарія                                              Хлорела